midebalonu nedir

Fazla kilolarıyla baş edemeyen kişiler kolay yoldan zayıflamak için birçok yöntem denemektedirler. Zayıflamaya yardımcı olacak yöntemlerden biri de Mide balonudur

Uygulamada kullanılan balon silikondan yapılmıştır, şişirilebilir bir protez şeklindedir. Uygulamasının son derece basit olduğu bu işlemin amacı mideye uygulandığında balonun şişmesiyle mide hacminin azalmasını sağlamaktır. Böylece mideye girecek olan gıdaların da azalmasını sağlanacaktır.

Mide balonu uygulaması, uygulanan kişilerde tokluk hissi sağlamaktadır ama bu his kısa süreli bir histir. Balon uygulaması yaptırmayı düşünenler genellikle asitli içecekler tüketmenin balona zarar verip vermediği konusunda endişe duyarlar. Fakat balon eriyebilecek bir ürün değildir bu sebeple de mide asitinden etkilenmez.

Mide balonu uygulaması belli bir süre sonra çıkartılması zorunlu olan bir uygulamadır.

Bu da uygulamanın en dezavantajlı tarafıdır. Uygulaması ortalama altı ay civarında sürmektedir. Daha sonrasında balonun alınması gerekir.

Günümüzde uygulanan mide balonu işleminde iki çeşit mevcuttur.

Bunlar; Hava ile şişirilebilen (Heliosphere® (Helioscopie)) ve sıvı ile şişirilebilen (Orbera – BioEnterics Intragastric Balloon (BIB)® (Allergan-Inamed)’dur.

Mide balonları 400-600 cc civarında şişebilmektedir. Son zamanlarda ayarlanabilen mide balonları daha çok tercih edilmeye başlamıştır. Ayarlanabilir mide balonunda, bir aparat sayesinde balonun hacmi ayarlanmaktadır. Bu endoskopik bir işlemdir. Daha çok tercih edilmesinin sebebi balonun verimliliği azalırsa tekrar şişirilebilir olması ve çok şişirildiği durumlarda hastayı rahatsız ederse hacminin azaltılabilmesidir.

midebalonu nasil gerceklesir

Mide Balonu Uygulaması Nasıl Gerçekleşir?

Mide balonu uygulaması endoskopik bir uygulamadır ve genellikle anestezi alınarak yapılması tercih edilmektedir. Bunun sebebi hasta için işlemin daha rahat gerçekleşecek olmasıdır. Anestezi uzmanı eşliğinde verilen anestezi sonrasında endoskopi yapılır ve mide başta olmak üzere yemek borusu, onikiparmak bağırsağı incelenir.

Midede işlemi engelleyecek herhangi bir durum söz konusuysa (mide ülseri vb.) işlem uygulanmamaktadır ya da ertelenmektedir.

İnceleme sırasında herhangi bir engel ile karşılaşılmadığında balon yutak borusundan yemek borusuna iletilir. Özel bir ambalajı vardır ve sönük haldedir. Kayganlaştırıcı jel yardımıyla balon mideye taşınsa da boğazda hafif bir ağrı olması beklenen bir durumdur.

Bu hafif boğaz ağrısı işlemden iki saat önce ya da sonra pastil alarak geçirilebilir. Aynı zamanda işlem öncesi boğaza lokal bir anestezik madde sıkılmaktadır ve bu da ağrı oluşumunu engellemektedir. Balonun yerleştirilmesinden sonra balon hava ve sıvı bir madde ile şişirilir, daha sonrasında midede bırakılır.

Uygulama ortalama olarak otuz ila kırk dakika arasında sürmektedir. Uygulamayı yaptıran hastalar gün içerisinde hastaneden çıkış yapabilmektedir. Eğer hastanın mide bulantıları olursa bir gece müşahede altında tutulabilir. Mide Balonu uygulamasında balon sıvı ile doldurularak şişirildiyse sıvıya mavi bir boya ilave edilmektedir. Balondan sızıntı olması halinde idrar rengi değişecek ve sızıntı olduğu erkenden fark edilecektir.

Mide Balonu Kimlere Uygulanabilir?

Günümüzde birçok kişi fazla kilolarından dolayı mide balonu uygulamasını tercih etmektedir. Fakat mide balonu uygulamasını herkes yaptıramaz. Burada önemli olan vücut kitle indeksidir. Vücut kitle indeksi 30kg/m2’den fazla olan kişiler bu işlemi yaptırabilecekken vücut kitle indeksi 35kg/m2 ve üzeri olan kişilerin cerrahi işlemlere yönelmeleri daha verimli sonuç almalarını sağlayacaktır. Hasta cerrahi bir operasyon istemiyorsa veya cerrahi işlem yaptırmasının önünde bir engel varsa bu işlemi yaptırabilir. Madde bağımlığı olan psikolojik olarak sorunlar yaşayan ve midesinde herhangi bir sorun olan kişiler bu işlemi yaptıramamaktadır.

Mide Balonunun Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

avantajları;

Mide balonu işlemi yeme içme alışkanlıklarını değiştirmekte zorlanan hastalar için basit ve etkili bir işlemdir. Birçok avantajı bulunan bu işlemin avantajlarının başında cerrahi bir operasyon olmaması gelir. Endoskopik bir işlem olmasından dolayı herhangi bir kesi izi olmaz. Cerrahi işlem yaptırmaktan kaçınan ya da yaptırmasının önünde engel olan hastalar bu sebeple mide balonunu tercih etmektedirler.

dezavantajları;

İşlemin dezavantajıysa kalıcı bir işlem olmamasıdır ve belirli bir süre sonra yine endoskopik olarak balonun çıkarılması gerekmektedir.

yan etikileri;

Balon uygulamasında kusma ve mide bulantısı görülen yan etkilerdendir. Midede ülser olması durumunda balonun sönmesi az da olsa görülme olasılığı olan yan etkilerdendir. Bazı hastaların rahatsız olması sonucunda balonun yerleştirildiği gün çıkarılması durumuyla da karşılaşılmaktadır.

bariatrik cerrahi yontemler
Bizimle İletişime Geçin


    × Hemen Teklif Alın!